Zhang Zhung Nyan Gyud

Tekstin historia ja rakenne

Zhang Zhung Nyan Gyud - opetuksien harjoitusmanuaalista käytetään nimeä ”kokemuksellinen opetus” (experiental transmission, tiib chag tri). Perinteisesti nämä opetukset on välitetty suullisesti, joskin ne on myös kirjoitettu teksteiksi 1000-luvun alussa. Tenzin Wangyal Rinpoche on kutsunut tätä tekstiä ”ainoaksi opetukseksi, jonka tarvitsemme”. Teksti koostuu 11 osasta:

1. Valmistelevien harjoitusten resitaatio
2. Ohjeet valmisteleviin harjoituksiin
3. Mielen luonnon esittely
4. Dzogchenin rajaton näkemys
5. Dzogchenin spontaani meditaatio
6. Dzogchenin joustava käytös
7. Dzogchenin tulos: kolmen kayan oivaltaminen
8. Esteiden poistaminen kirkkaan valon harjoittamisesta
9. Esteiden poistaminen Trul khor –harjoituksesta
10. Tsa lung trul khor: kanavien ja energian maaginen pyörä
11. Kirkkaan valon 7 sykliä pimeäretriittiä varten

Vaikka teksti on tiivis ja käytännönläheinen, niin perinteisesti nämä opetukset ovat yleensä kestäneet kokopäiväisenä jopa vuosia. Tenzin Wangyal Rinpoche on päätynyt opettamaan niitä viidessä jaksossa, yleensä viikon kestävillä retriiteillä.

Osa 1: Kappaleet 1-2.Valmistelevat harjoitukset

Valmistelevat harjoitukset (ngöndro) koostuvat 9 osasta. Niiden tavoitteena on rauhoittaa mieli. Ngöndrö myös puhdistaa mielen tasolla sellaisia esteitä, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia harjoituksen suhteen.

Osa 2: Kappale 3. Mielen Luonnon esittely

Tämä osio on laajin ja tärkein osa opetuksista. Sen opettaminen viikon retriitillä on osoittautunut käytännössä vaikeaksi, ja Tenzin Wangyal Rinpoche on yleensä ehtinyt käymään läpi vain puolet varsinaisesta tekstistä. Opetuksissa luodaan perusta shine–harjoitukselle. Tällä jaksolla annetaan myös alustavia ohjeita pimeäretriitille sekä taivaan katsomis- ja valon katsomis -harjoituksille, jotka kehittävät mielen vakautta. Se ei kuitenkaan sisällä varsinaisia opetuksia näihin harjoituksiin Ne opetetaan vasta myöhemmin. Nämä harjoitukset kehittävät rigpan kokemista.

Osa 3: Kappaleet 4-7. Näkemys, meditaatio, käytös ja tulos dzogchenissä

Näissä opetuksissa kehitetään pohjaa ”asioiden paljaalle näkemiselle”, joka antaa mahdollisuuden oikean näkemyksen kehittämiseen. Näin pyritään luomaan mahdollisuus kokea kirkkaan valon tila meditaatiossa. Kaikki kokemukset pyritään tuomaan osaksi polkua ja samalla kehitetään tuntumaa kolmeen kayaan (dharmakaya, sambhogakaya ja nirmanakaya).

Osa 4: Kappaleet 8-9. Esteiden poistaminen

Näillä harjoituksilla pyritään poistamaan harjoituksen esteitä ja valmistamaan harjoittajaa pimeäretriittiin. Tähän kuuluvat myös Trul khor -harjoitukset, joita kuvataan laajemmin toisaalla tällä sivustolla.

Osa 5: Kappaleet 10-11. kirkkaan valon harjoituksen 7 sykliä

Tässä osassa annetaan ohjeet perinteiseen 49 päivän pimeäretriittiin. Se on vaativa harjoitus ja edellyttää sitoutumista koko opetussarjaan.