Lishussa taas keväällä 2016
Lishu-Instituutti, Kotra Kalyanpur, Dehradun, Intia
11.1.2016
-Anna-Kaisa
Rukouslippuja Lishussa
Hyvää Uuden Vuoden alkua Lishu-Instituutista! Saavuin tänne 30.12. sujuvan 24 tunnin matkustuksen jälkeen Jyväskylä-Helsinki-Delhi-Dehradun-Lishu. Tuntui taas kotoisalta saapua näihin tutuksi käyneisiin, rauhallisiin ja avariin maisemiin. Sää on ollut suotuisa, vaikkakin tammikuu on talvikuukausi ja yleensä kylmin koko vuodesta, on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen lämmintä, päivisin vajaa parikymmentä astetta ja yöllä kymmenisen astetta.
Ganges-joki
Heti saapumista seuraavana päivänä, vuoden 2015 viimeisenä päivänä, saimme kutsun lähteä päiväretkelle Haridwariin ja Riskikeshiin, saamaan siunauksen Äiti Gangesilta jonka vesi virtaa näissä paikoissa kirkkaana, vihreän-sinisenä virtana.
Uuden vuoden teetä ja kakkua
Vuoden 2016 ensimmäisenä päivänä vastaanotimme vieraita läheisestä Za Mongyal Yungdrung Ling Bon luostarista, Manduwalasta. Luostarin perustaja Thinley Gyatso, pääopettaja Yungdrung Tenzin sekä luostarin nuoret munkit liittyivät lounaalle ja iltapäiväteelle uuden vuoden kakun kera!
Oppitunnilla kahden hienon opettajan johdolla
Opinnot aloitimme tiistaina 5.1. opettajiemme Geshe Sherab Lodoen ja Ph.D Sangmo Yangrin johdolla. Aamuisin opiskelemme Mahayana Sutra -opetuksia kolmannesta ja neljännestä kulkuneuvosta, Thug Je Sempa (Mind Only), Yungrung Sempa Tro Med Pa (Middle Way), tekstistä ”Bönin yhdeksän tietä, Keskinen Aarre”. Vapaasti suomennettuna nämä olisivat Myötätuntoinen Mieli ja Tuhoutumaton Mieli joka menee neljän äärimmäisyyden tuolle puolen. Aamupäivän seuraava tunti on omistettu Buddha Tonpa Sherab Miwochen hagiografialle. Juuri nyt opiskelemme jaksoja neljännestä seitsemänteen, koko hagiografia sisältää yhteensä 18 jaksoa.
Lounaan jälkeen iltapäivällä on vuorossa tiibetin kieltä kieliopin, lukemisen, rukousten opiskelun ja puhutun kielen vuorotellessa viikon mittaan.
Opettajamme Geshe Sherab Lodoe ja Ph.D Sangmo Yangri
Geshe Sherab Lodoe syntyi Bönpo-kylään nimeltä Tsarong, joka sijaitsee Khamin alueella Tiibetissä. Ollessaan pyhiinvaelluksella Kongpon alueella jossa sijaitsee bön-buddhalaisten pyhä vuori Kongpo Bon Ri hän kuuli Menrin luostarista Intiassa. Hän tunsi voimakkaan kutsun lähteä Menriin opiskelemaan Bon-opetuksia ja lähti Tiibetistä Intiaan kävellen vaikeakulkuisen matkan Himalajan vuoriston läpi Nepalin puolelle yhdessä muiden tiibetin pakolaisten kanssa. Nepalista hän eteni Intian puolelle ja lopulta määränpäähänsä Menrin luostariin 20. helmikuuta vuonna 1999. Samaisena vuonna, uuden kuun päivänä, viidentenä päivänä tiibetiläistä uutta vuotta, joka on myös suuren Bön-mestarin Nyame Sherab Gyaltsenin syntymäpäivä, hän vastaanotti munkin valat Hänen Pyhyydeltään Menri Trinzin Lungtog Tenpa Nyima Rinpochelta ja Hänen Kunnianarvoisuudeltaan Menri Ponlop Trinley Nyima Rinpochelta. Maaliskuun 19.päivänä hän aloitti opinnot Menrin luostarin Dialektisessa Koulussa. Opinnot ovat sisältäneet Dzogchen, Tantra ja Sutra – osiot sekä kaikki muut kymmenen tiibetiläistä tieteenalaa. Intensiiviset opinnot jatkuivat seuraavan viidentoista vuoden ajan, päättyen Gesheksi valmistumiseen (filosofian tohtoria vastaava arvonimi buddhalaisissa opinnoissa) 9.maaliskuuta 2014.
Kyselin Geshe-La:lta hänen ajatuksiaan ensimmäisen viikon jälkeen, hänen aloittaessaan opettamaan meitä länsimaalaisia oppilaita. Hän oli kovin iloinen ja yllättynyt siitä että niin monesta eri maasta saapuneet oppilaat ovat päättäväisesti omistaneet aikaa, vaivaa ja resursseja tullakseen opiskelemaan uusiin olosuhteisiin tänne Intiaan, Lishu-instituuttiin. Hän kokee oppilaiden olevan hyvin omistautuneita oppimaan näitä kallisarvoisia opetuksia.
Toisesta opettajastamme Ph.D Sangmo Yangrista voit lukea lisää tämän blogin edellisestä osiosta keväältä 2015.
Toinen viikko opintoja on alkanut, päivittelen blogia lisää taas parin viikon sisällä!
Lishun maisemia
Tue Anna-Kaisan opintoja
Suomesta ensimmäisten joukossa bön-opinnot Lishu instituutissa Intiassa aloitti 2015 Ligmincha Finland yhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikainen aktiivi Anna-Kaisa. Mikäli haluat tukea muinaisen bön-perinteen säilymistä ja opetusten leviämistä Suomeen, voit tukea Anna-Kaisan opintoja Lishussa.
Liity tukijäseneksi maksamalla jäsenmaksu tästä »
Jäsenenä saat runsaat alennukset kurssimaksuista