Ma Gyud -äititantra

Korkeimmat joogatantrat

Tantrat ovat tekstejä, joissa kuvataan erilaisia harjoitusjärjestelmiä. Tiibetin buddhalaisuudessa korkeimmat joogatantrat jaetaan isä- ja äititantroihin. Niissä erotellaan kehittely- ja täydellistymisvaiheiden harjoitukset. Kehittelyvaiheessa tehdään erilaisia yidam-  ja mandalavisualisaatioita. Isätantrat korostavat kehittelyvaiheen harjoituksia kun taas äititantroissa täydellistymisvaiheen harjoitukset ovat keskeisimpiä. Korkeimmissa joogatantroissa kehitetään toisistaan erottamatonta autuutta ja tyhjyyden oivaltavaa viisautta. Tällä sivustolla viitataan sanalla ”Äititantra” isolla alkukirjaimella kirjoitettuna Ma Gyud –nimiseen äititantraan.

Ma Gyud

Äititantra on bönin tärkeimpiä tantrisia opetuksia. Se kuuluu bön-opetusten seitsemänteen tasoon. Bönin Äititantra poikkeaa muista tantroista siinä suhteessa, että vaikka siinä korostetaan negatiivisten tunteiden muuntamista, niin kokonaisuudessaan sen näkemys edustaa dzogcheniä.

Tenzin Wangyal on jo useita vuosia opettanut Äititantraa länsimaissa. Äititantran opetukset puolestaan tukevat dzogchen-opetuksia. Äititantran täydellistymisvaiheen keskeiset opetukset ovat Tsa lung, unijooga, kirkkaan valon unijooga, chöd, bardo-joogat, viiden elementin opetukset ja phowa. Kuten kaikki tantraharjoitukset, nämäkin harjoitukset alkavat aina kaikkiin olentoihin kohdistuvan myötätunnon kehittämisellä.

Äititantran kehittelyvaiheeseen sisältyy visualisaatioharjoituksia, joissa visualisoidaan harjoittajan muuttumista lamaksi, yidamiksi ja dakiniksi. Päämääränä on, että voisimme ahkeran harjoittamisen tuloksena ilmentää kaikkia niitä valaistuneita ominaisuuksia, joita nämä hahmot symbolisoivat. Visualisaatioharjoituksissa visualisoidaan Ma Gyud -mandalaa kahdella eri tavalla: geometrisessa versiossa nähdään mandala yläpuolelta palatseineen ja puutarhoineen valaistuneen puhtaan maan symbolina. Kuvallinen versio kuvaa mandalan päähahmoja.

Tenzin Wangyal Rinpoche on opettanut Äititantran harjoituksia USAssa ja useissa Euroopan maissa. Näille kursseille ei yleensä aseteta ennakkovaatimuksia.